Neem nu contact op via info@bouwbureaubruno.be
5 voordelen van EPB

5 voordelen van EPB

Leestijd: 3 min.

EPB5 voordelen van EPB

Het investeren in energiebesparende maatregelen vertaalt zich in verschillende voordelen voor jou als bouwheer.

1. Gezond en beter leefmilieu

De EPB normen zorgen ervoor dat je een gezond leefklimaat binnen realiseert. Gezonde lucht is onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. Als je weet dat we als Belgen ongeveer 85 procent van de tijd binnen doorbrengen, dan weet je meteen ook hoe belangrijk zo'n gezond leefmilieu in jouw woning is. Gecontroleerd ventileren vermijdt onaangename geurtjes, allergieën en andere gezondheidsklachten. Bovendien wordt jouw gebouw of woning beschermd tegen condensatieproblemen en schimmelvorming.

2. Lagere energiefactuur

Door het investeren in de energiebesparende maatregelen, zal jouw energiefactuur logischerwijs ook lager komen te liggen.

Er zijn weinig investeringen die zo snel terug verdiend kunnen worden als energiebesparende investeringen. Een woning wordt gemiddeld 30 jaar bewoond zonder dat er werken worden uitgevoerd die invloed hebben op de energieprestatie van het gebouw. De investeringen in thermische isolatie zijn daarentegen al op een vijftal jaar terugverdiend. Met andere woorden, de overige 25 jaar haal je dus financieel voordeel uit jouw energiezuinige woning.

3. Meer comfort

Een goed binnenklimaat zorgt voor een verhoogd comfortgevoel in jouw woning. Zowel te warm als te koud zorgt op termijn voor ongemak én gezondheidsnadelen. Er zijn vijf belangrijke factoren die bepalen of jouw woning qua temperatuur aangenaam aanvoelt:

  • wandtemperatuur
  • luchttemperatuur
  • relatieve vochtigheid
  • luchtsnelheid
  • kleding

Hoewel ik aan dat laatste met EPB niet veel kan bijdragen 😉, worden de eerste 4 factoren wel opgenomen in onze berekeningen en adviezen.

4. Meerwaarde op de verkoop- en verhuurmarkt

De EPB-normen voor de nieuwe gebouwen maakt het mogelijk om hun energieprestaties duidelijk in te schatten. Je kan het vergelijken met het energielabel voor elektrische huishoudapparaten of wagens. Je kan dus het energieverbruik tussen nieuwe woongelegenheden onderling gaan vergelijken.

Alle woningen of appartementen die op de verkoop- of verhuurmarkt komen over een energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Dit certificaat informeert de kandidaat-koper of -huurder over het energieverbruik. Een kandidaat-koper of -huurder kan op die manier het energieverbruik van de woning of het appartement mee in overweging nemen om het onroerend goed al dan niet te kopen of huren.

5. Beperken van broeikasgassen

Ons land heeft zich ertoe verbonden zijn uitstoot van broeikasgassen en hoofdzakelijk CO2 te verminderen. De inspanningen die hiertoe geleverd moeten worden, zijn verdeeld over de 3 gewesten.

De Vlaamse Regering nam op 5 november 2021 extra maatregelen bovenop het reeds bestaande Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 om de klimaatverandering tegen te gaan. Vlaanderen is zo een voortrekker op de weg naar een schonere omgeving en minder broeikasgasuitstoot.

De gewesten willen deze reductie via verschillende kanalen bereiken, één ervan is het energieverbruik in gebouwen. Door energiezuinig te bouwen of verbouwen en te leven, dragen we dus ons steentje bij aan een beter leefmilieu.

Tegen 2050 wil Vlaanderen dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt. De Vlaamse regering lanceerde daarom het renovatiepact, waarbij in overleg met diverse stakeholders pistes en instrumenten worden uitgewerkt om te komen tot een energiezuinig gebouwenpark.

Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.