Neem nu contact op via info@bouwbureaubruno.be
Heb ik een veiligheidscoördinator nodig?

Heb ik een veiligheidscoördinator nodig?

Leestijd: 3 min.

VeiligheidHeb ik een veiligheidscoördinator nodig?

Op een bouwplaats zijn er heel wat risico's aanwezig. De bouw is zelfs de risicovolste arbeidssector in België, koploper op het vlak van ernstige en dodelijke ongevallen. Daarom heeft België een bijzonder strenge regels voor de coördinatie van de veiligheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. De aanstelling van een veiligheidscoördinator is essentieel. Sinds de invoering van de verplichte veiligheidscoördinatie in 2001, daalde het aantal ongelukken fors.

Aantal aannemers

Sinds 1 mei 2001 moet voor elk bouwwerk, waar twee of meer aannemers aan te pas komen (gelijktijdig of achtereenvolgend), verplicht een veiligheidscoördinator worden aangesteld. Dit ongeacht de aard, de omvang, de oppervlakte, de risicograad of de kostprijs van de werken. En dit zowel bij bouwopdrachten voor particulieren als voor ondernemingen of openbare besturen. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor verbouwingen.

De maatregel kwam er in uitvoering van een Europese richtlijn en kreeg vorm in het KB betreffende de tijdelijke of mobiele werkplaatsen. De aanstelling van een veiligheidscoördinator heeft vooral tot doel de onderlinge coördinatie tussen de verschillende (onder)aannemers te verbeteren om zo ongevallen op de werf te voorkomen.

Hoe streng zijn de veiligheidsregels?

De wetgeving maakt een onderscheid tussen bouwwerven waarvan de totale oppervlakte gelijk is aan of groter is dan 500 m2 en kleinere werven. De omvang van de werf is vooral belangrijk om te bepalen hoe streng de regels zijn, niet om te bepalen of er een al dan niet een veiligheidscoördinator nodig is. Die is steeds nodig als er twee of meer aannemers aan de werken te pas komen.

Een ander criterium is de uitvoering van 'gevaarlijke werken' of 'werken met een verhoogd risico'. Dit omvat onder andere werken waarbij de werknemers blootstgesteld worden aan de gevaren van bedelving, wegzinken of vallen, aan chemische of biologische agentia, ioniserende stralen of waarbij ondergrondse werken moeten uitgevoerd worden. De volledige lijst wordt opgesomd in artikel 26 van het KB.

Een derde belangrijk criterium is de verwachte duur van de werken. Wanneer het vermoedelijke werkvolume groter is dan 500 mandagen of wanneer de vermoedelijke duur van de werkzaamheden langer is dan 30 werkdagen, en waar op één of meer ogenblikken meer dan 20 werknemers tegelijkertijd aan het werk zijn, dan is er sprake van 'werken van een grotere omvang'. Ook hiervoor gelden strengere regels.

Wanneer is de veiligheidscoördinator nodig?

Er is in twee fases van de bouwwerken veiligheidscoördinatie nodig. Dit is in de ontwerpfase en in de uitvoeringsfase van de werken. Dit kunnen twee verschillende veiligheidscoördinatoren zijn maar in de realiteit wordt dit meestal door één partij zoals Bouwbureau Bruno opgenomen.

De veiligheidscoördinator-ontwerp detecteert alle risicovolle elementen. Hij stelt in functie hiervan een veiligheids- en gezondheidsplan (VG-plan) op. Deze bevatten de te nemen maatregelen en tips aangaande veiligheid. Verder opent de veiligheidscoördinator het postinterventiedossier en het coördinatiedagboek.

De veiligheidscoördinator-verwezenlijking voert werfbezoeken uit. Deze bezoeken zijn er om na te gaan of de werken op een veilige manier gebeuren. De opmerkingen of werkpunten houdt hij bij in een coördinatiedagboek. Verder vult de veiligheidscoördinator het veiligheids- en gezondheidsplan en het postinterventiedossier aan tijdens de werken.

Wij gebruiken cookies om een optimale werking van de website te kunnen garanderen.